Detailní popis produktu
Ve spolupráci s Vousatým tátou jsme pro tebe vybrali kávu Žerty stranou.
Vychutnej si kávu Žerty stranou od Oscara Hernandéze z Kolumbie.
Oscar Hernandéz je energický, pozitivně smýšlející a inovativní člověk. Do své práce dává všechno, což se odráží v konečném výsledku při zpracování zrna.
FARMA LOS NOGALES
Farmu Los Nogales založila rodina Hernandézových někdy kolem roku 1940. Nachází se v osadě El Diamante kousek od městečka Bruselas v jižní části departmentu Huila. Nejvíce se o její rozvinutí zasloužil pan Ricaurte Hernandéz a následně pak jeho syn Oscar Hernandéz. Nyní farma kombinuje tradice s inovacemi a stává se vzorem pro farmáře v celém okolí.
Oscar se řídí třemi hlavními postupy:
- Zemina - Ve farmě Los Nogales jsou si vědomi, že zemina je pro pěstování kávovníků jeden z nejdůležitějších faktorů. Proto nesází keře blízko sebe, aby měli co nejvyšší výnosy, ale právě naopak se snaží o komplexnější pěstování kávovníků dále od sebe, a tím snižují nároky na půdu. Nepoužívají ani jednosložková hnojiva. Nahradili je vlastním organickým humusem, který vzniká ze zbytků při zpracování kávy.
- Genetika - neboli odrůdy kávy. Na farmě Los Nogales pěstují tradiční odrůdy arabiky jako je Týpica ale také novější a odolnější odrůdy jako jsou Castillo nebo Colombia. Nebojí se ani exotických odrůd dovezených z jiných zemí, kterými jsou Gesha nebo Sudan Rume.
- Věda a vášeň - Bez vědy a vášně by ve farmě Los Nogales nebyli tak svělým týmem, jakým jsou. Oscar se spoléhá na práci biochemika, zemědělského inženýra, mikrobiologa a také na zkušenou účetní a on sám je schopným manažerem. Pokud snad mezi sebou mají rozdílné názory, berou to jako přínos a nad každým poznatkem se společně zamýšlí.
ZPRACOVÁNÍ KÁVY
Na začátku každého zpracování je ruční sběr zralých třešní.
Po sběru přichází na řadu oxidace – třešně se nahrnou do větší masy a nechají se oxidovat, teplota stoupne až na 50 stupňů. Doba oxidace byla 50 hodin.
Následuje promytí a zbavení floaterů (nekvalitních zrn), zůstávají pouze plná, kvalitní zrna, která zaručují čistou a vyváženou chuť vaší kávy.
Dalším krokem je odslupkování třešní depulperem (mlýn, který zbaví kávu slupek). Slupky mají další využití. Obsahují totiž cennou cukernatou šťávu, která se vymačká a používá k fermentaci. Probíhá to tak, že odslupkovaná káva putuje do fermentačních plastových sudů, smíchá se s trochou vody a se šťávou. Fermentace probíhá 144 hodin. Během této doby dochází ke štěpení cukrů, což ovlivňuje chuť a kyselost kávy.
Posledním důležitým krokem je pomalé sušení na slunci po dobu 20 dní. Sušení je důležité pro snížení vlhkosti zrn na úroveň vhodnou pro dlouhodobé skladování a pro další rozvoj chuti kávy.
Na farmě Los Nogales se zaměřují na udržitelné pěstování kávy. To znamená, že zpracovávají také použitou odpadní vodu vlastní čističkou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Filtr |
---|---|
Způsob přípravy: | Filtr |
Chuťový profil: | Oskarův tropický bonbónek |
Farmář: | Oscar Hernandéz |
Farma: | Los Nogales |
Oblast: | Bruselas, Huila |
Odrůda: | Týpica |
Zpracování: | Fermentace |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.