El Salvador - LOS LUCHADORES
El Salvador - LOS LUCHADORES
Kód produktu: E2965
Popis produktu
Káva s tóny broskve, nektarinky, bílého čaje a květin.
Pacamara třešně pěstuje farmář Jose Antonio Salaverria se svými dvěma syny Andresem a Jose Antoniem mladším. Jsou již šestou generací, která se věnuje pěstování kávy.
FARMY RODINY SALAVERRIA
Třešně Pacamara pochází ze dvou farem, které rodina Salaverria vlastní. Jsou jimi Guadalupe a San Francisco. Tyto třešně rostou v nadmořských výškách 1400 - 1650 m n. m. na hlinitopísčitých půdách.
Rodina má tři hlavní oblasti výroby kávy v okolí sopky Santa Ana v Salvadoru, a těmi jsou Santa Rita, San Francisco a El Molino. Tyto tři oblasti se skládají z velkého počtu farem, z nichž některé zdědili a některé koupili v posledních desetiletích.
Farma San Francisco je velká farma o rozloze 294 hektarů. Je rozdělena na bloky ("tablones"), kdy se třešně z každého bloku uchovávají odděleně pro lepší zpracování a přípravu. El Molino je starý mlýn s okolními farmami, který rodina koupila před 80 lety. Farmy v jeho okolí jsou staré asi 100 let
Všechny kávy z různých farem jsou zpracovávány v jejich centrálním mlýně Las Cruces. Velká část úspěchu je způsobena jejich vášní pro kávu. Jsou tvrdě pracující a realističtí, trpěliví a zaměřeni na kvalitu, aby jejich podnikání bylo udržitelné. Postavili také skvělý tým.
ZPRACOVÁNÍ
Na kávách z rodiny Salaverria je nejpůsobivější celková kvalita sběru: sytě krvavě červená a jednotná barva. Vzhledem k objemům, které zpracovávají, je to úžasné!
Farmy používají ekologické rozvlákňovače zvané Jotagallo, které dokážou odstranit asi 80 % slizu. Jejich standardním postupem je vynést pergamen z rozvlákňovačů přímo na terasu k sušení. Suší se buď na hliněných terasách nebo sušících postelích po dobu 15 dní. Pomalejší sušení na afrických podložích snižuje chuť kvasu a dužiny a přispívá k čistšímu a komplexnějšímu profilu.
ODRŮDY
Salaverrias pěstují na svých farmách řadu různých odrůd. Většina je odrůdy San Francisco, což je směs tradiční Bourbon Elite a Pacas, kterou vyvinuli na farmě. Dalšími odrůdami jsou Pacamaras, Catuai, Caturra a Catimors. Nedávno založili bloky a zahrady experimentující s novými a exotickými kultivary.
AGRONOMIE A OŠETŘENÍ ROSTLIN
V posledních letech je pro farmáře v Salvadoru velkým problémem rez na listech. Mnoho farmářů se vzdává a opouští své farmy. Rodina Salaverria už 8 let pracuje na regeneraci půdy pomocí organického kompostu (hnojiva).
Jose Antonio Senior je jedním ze zakladatelů továrny Huisil, kde vyrábí hnojivo na bázi organického odpadu. Kávová dužina tvoří 40 %, zbytek je z ryb, masa, kuřecího trusu, kostí a rostlin. Toto 100% organické hnojivo má pozitivní vliv na výslednou chuť kávy. Problém je v tom, že s agresivními útoky rzi na listech je to hazard. Riskují, že přijdou o velkou část své produkce, pokud ve směsi nepoužijí tradiční hnojiva.
Rodina experimentuje s různými metodami prořezávání a narážení, které se liší v závislosti na nadmořské výšce a kultivaru. Na mnoha farmách se stromem Bourbon používají tradiční metodu „parra“, kdy ohýbají mateřské stonky a umožňují, aby se na každém stonku rozvinuly až čtyři nové výhonky do menších stromů. Jeden starý strom může pokrýt několik metrů čtverečních a pokud to uděláte správně, stanou se velmi produktivními.
UDRŽITELNOST
Tradicí a kulturou rodiny je obecně dělat hodně dobročinnosti pro místní komunity.
- 60 % jejich produkce má certifikaci Rainforest Certified.
- Salaverrias poskytují významné bonusy manažerům farem na základě výkonnosti a prémií, které káva vydělá.
- Rodina zaměstnává co nejvíce stálých zaměstnanců, což jim umožňuje udržet si loajální pracovní sílu, 50 – 60 těchto pracovníků žije na jejich farmách.
- Nabízejí lepší platy pro sběrače a učí správné ekologické postupy při sběru.
- Vytvářením dobrých systémů pomáhají pracovníkům být efektivní, aby mohli odejít dříve a trávit více času s rodinami.
- Nabízejí vzdělání v oblasti bezpečnosti práce.
- Poskytují ubytování příležitostným pracovníkům v San Franciscu.
- Zajišťují zdravotní péči pro pracovníky prostřednictvím lékařů navštěvujících farmy a navíc platí místním klinikám lékařskou péči o své pracovníky.
- Postavili také dvě lékařské kliniky v Atacco a finančně je podporují.