Doprava ZDARMA od 800,- Kč

Zvolte měnu: CZKEUR

ÚvodKávaEspressoEl Salvador - LOS LUCHADORES

El Salvador - LOS LUCHADORES

El Salvador - LOS LUCHADORES

Kód produktu: E2965

Espresso
Espresso
Chuťový profil
broskev, nektarinka, bílý čaj, květiny
Skladem

Zvolte variantu

335 Kč

Popis produktu

Káva s tóny broskve, nektarinky, bílého čaje a květin.

Pacamara třešně pěstuje farmář Jose Antonio Salaverria se svými dvěma syny Andresem a Jose Antoniem mladším. Jsou již šestou generací, která se věnuje pěstování kávy.

FARMY RODINY SALAVERRIA

Třešně Pacamara pochází ze dvou farem, které rodina Salaverria vlastní. Jsou jimi Guadalupe a San Francisco. Tyto třešně rostou v nadmořských výškách 1400 - 1650 m n. m. na hlinitopísčitých půdách. 

Rodina má tři hlavní oblasti výroby kávy v okolí sopky Santa Ana v Salvadoru, a těmi jsou Santa Rita, San FranciscoEl Molino. Tyto tři oblasti se skládají z velkého počtu farem, z nichž některé zdědili a některé koupili v posledních desetiletích. 

Farma San Francisco je velká farma o rozloze 294 hektarů. Je rozdělena na bloky ("tablones"), kdy se třešně z každého bloku uchovávají odděleně pro lepší zpracování a přípravu. El Molino je starý mlýn s okolními farmami, který rodina koupila před 80 lety. Farmy v jeho okolí jsou staré asi 100 let

Všechny kávy z různých farem jsou zpracovávány v jejich centrálním mlýně Las Cruces. Velká část úspěchu je způsobena jejich vášní pro kávu. Jsou tvrdě pracující a realističtí, trpěliví a zaměřeni na kvalitu, aby jejich podnikání bylo udržitelné. Postavili také skvělý tým.

ZPRACOVÁNÍ

Na kávách z rodiny Salaverria je nejpůsobivější celková kvalita sběru: sytě krvavě červená a jednotná barva. Vzhledem k objemům, které zpracovávají, je to úžasné!

Farmy používají ekologické rozvlákňovače zvané Jotagallo, které dokážou odstranit asi 80 % slizu. Jejich standardním postupem je vynést pergamen z rozvlákňovačů přímo na terasu k sušení. Suší se buď na hliněných terasách nebo sušících postelích po dobu 15 dní. Pomalejší sušení na afrických podložích snižuje chuť kvasu a dužiny a přispívá k čistšímu a komplexnějšímu profilu.

ODRŮDY

Salaverrias pěstují na svých farmách řadu různých odrůd. Většina je odrůdy San Francisco, což je směs tradiční Bourbon Elite a Pacas, kterou vyvinuli na farmě. Dalšími odrůdami jsou Pacamaras, Catuai, Caturra a Catimors. Nedávno založili bloky a zahrady experimentující s novými a exotickými kultivary.

AGRONOMIE A OŠETŘENÍ ROSTLIN

V posledních letech je pro farmáře v Salvadoru velkým problémem rez na listech. Mnoho farmářů se vzdává a opouští své farmy. Rodina Salaverria už 8 let pracuje na regeneraci půdy pomocí organického kompostu (hnojiva).

Jose Antonio Senior je jedním ze zakladatelů továrny Huisil, kde vyrábí hnojivo na bázi organického odpadu. Kávová dužina tvoří 40 %, zbytek je z ryb, masa, kuřecího trusu, kostí a rostlin. Toto 100% organické hnojivo má pozitivní vliv na výslednou chuť kávy. Problém je v tom, že s agresivními útoky rzi na listech je to hazard. Riskují, že přijdou o velkou část své produkce, pokud ve směsi nepoužijí tradiční hnojiva.

Rodina experimentuje s různými metodami prořezávání a narážení, které se liší v závislosti na nadmořské výšce a kultivaru. Na mnoha farmách se stromem Bourbon používají tradiční metodu „parra“, kdy ohýbají mateřské stonky a umožňují, aby se na každém stonku rozvinuly až čtyři nové výhonky do menších stromů. Jeden starý strom může pokrýt několik metrů čtverečních a pokud to uděláte správně, stanou se velmi produktivními.

UDRŽITELNOST

Tradicí a kulturou rodiny je obecně dělat hodně dobročinnosti pro místní komunity.

  • 60 % jejich produkce má certifikaci Rainforest Certified.
  • Salaverrias poskytují významné bonusy manažerům farem na základě výkonnosti a prémií, které káva vydělá.
  • Rodina zaměstnává co nejvíce stálých zaměstnanců, což jim umožňuje udržet si loajální pracovní sílu, 50 – 60 těchto pracovníků žije na jejich farmách.
  • Nabízejí lepší platy pro sběrače a učí správné ekologické postupy při sběru.
  • Vytvářením dobrých systémů pomáhají pracovníkům být efektivní, aby mohli odejít dříve a trávit více času s rodinami.
  • Nabízejí vzdělání v oblasti bezpečnosti práce.
  • Poskytují ubytování příležitostným pracovníkům v San Franciscu.
  • Zajišťují zdravotní péči pro pracovníky prostřednictvím lékařů navštěvujících farmy a navíc platí místním klinikám lékařskou péči o své pracovníky.
  • Postavili také dvě lékařské kliniky v Atacco a finančně je podporují.

Vlastnosti

Způsob přípravy
Espresso
Chuťový profil
broskev, nektarinka, bílý čaj, květiny
Farmář
Jose Antonio Salaverria
Farma
San Francisco, Guadalupe
Město
Guadalupe
Region
San Vincente
Odrůda
Pacamara
Nadmořská výška
1400 - 1650 m n. m.
Cuppingové skóre
87
Výpis se aktualizuje…