Popis produktu
Káva s klasickou keňskou příchutí s výraznými květinami. Šťavnaté, světlé a elegantní. Chuť zeleného čaje, květin a plané broskve.
Gikirima je továrna se sídlem v Embu a je ve vlastnictví družstva Kibugu (které je domovem celkem pěti továren). Každá šarže se skládá z kávy od stovek drobných pěstitelů z okolí stanice Gikirima. Tým v továrně třídí třešně předtím, než jdou do výroby. Káva se tradičně zpracovává suchou fermentací, poté se promyje a třídí v kanálech a suší na vyvýšených lůžkách.
Farmáři pěstují hlavně odrůdy
- SL28 a SL34
- K7
- Ruiru 11
- Batian
Ale stejně jako u téměř všech keňských družstevních káv může být mix všeho.
ZPRACOVÁNÍ KÁVOVÝCH TŘEŠNÍ
Třešně sbírají a ručně třídí zemědělci ještě před tím, než jdou do produkce. Jakmile se třešně dostanou do továrny, je z nich odstraněna kůže a dužina a jsou tříděny podle hustoty do tří stupňů. Stupeň jedna a dva jdou odděleně do fermentace.
Káva je fermentována za sucha po dobu 18-36 hodin v betonových tancích pod střechou, která poskytuje stín pro lepší kontrolu teploty během fermentace.
Po fermentaci se kávy promyjí a znovu třídí podle hustoty v mycích kanálech. Někdy se přes noc namáčejí v čisté vodě.
Poté se suší na slunci 12 až 20 dní na afrických sušárnách. Čas závisí na povětrnostních podmínkách. Káva je v poledne a v noci pokryta plastem.
ZEMĚDĚLSTVÍ A VÝROBA
Téměř všechny kávy v Keni se skládají z třešňových dodávek z malých farem, z nichž každá má 1-2 hektary půdy, různé plodiny a asi 100 kávovníků. Farmáři jsou organizováni v družstevních společnostech, které fungují jako zastřešující organizace pro továrny (mokré mlýny), kam drobní zemědělci dodávají své kávové třešně ke zpracování.
Družstvo/továrna poskytuje malou zálohu při dodání. Zbývající platba přijde po prodeji kávy na trhu. Lepší a dobře řízené mokré mlýny jsou schopny vrátit farmářům více než 85 % prodejní ceny po odečtení nákladů.
PĚSTOVÁNÍ
V této oblasti je období květu obvykle mezi únorem a březnem, poté jsou stromy připraveny ke sklizni od října do prosince.
Převažuje červená vulkanická půda, tzv. Nitisol. Nitisoly se vyskytují ve vrchovinách a na vulkanických strmých svazích a vyvinuly se z vulkanických hornit. Mají obecně lepší chemické a fyzikální vlastnosti než jiné tropické půdy.