Doprava ZDARMA od 499,- Kč s kódem DOPRAVA. Platí do 30.4.2024.

Zvolte měnu: CZKEUR

ÚvodKávaEspressoKeňa - AA GIKIRIMA #083

Keňa - AA GIKIRIMA #083

Keňa - AA GIKIRIMA #083

Kód produktu: E2937

Espresso
Espresso
Chuťový profil
Zelený čaj, květiny, planá broskev
Skladem
315 Kč/ 250 g

Popis produktu

Káva s klasickou keňskou příchutí s výraznými květinami. Šťavnaté, světlé a elegantní. Chuť zeleného čaje, květin a plané broskve.

Gikirima je továrna se sídlem v Embu a je ve vlastnictví družstva Kibugu (které je domovem celkem pěti továren). Každá šarže se skládá z kávy od stovek drobných pěstitelů z okolí stanice Gikirima. Tým v továrně třídí třešně předtím, než jdou do výroby. Káva se tradičně zpracovává suchou fermentací, poté se promyje a třídí v kanálech a suší na vyvýšených lůžkách.

Farmáři pěstují hlavně odrůdy 

  • SL28 a SL34
  • K7
  • Ruiru 11
  • Batian

Ale stejně jako u téměř všech keňských družstevních káv může být mix všeho.

ZPRACOVÁNÍ KÁVOVÝCH TŘEŠNÍ

Třešně sbírají a ručně třídí zemědělci ještě před tím, než jdou do produkce. Jakmile se třešně dostanou do továrny, je z nich odstraněna kůže a dužina a jsou tříděny podle hustoty do tří stupňů. Stupeň jedna a dva jdou odděleně do fermentace. 

Káva je fermentována za sucha po dobu 18-36 hodin v betonových tancích pod střechou, která poskytuje stín pro lepší kontrolu teploty během fermentace.

Po fermentaci se kávy promyjí a znovu třídí podle hustoty v mycích kanálech. Někdy se přes noc namáčejí v čisté vodě. 

Poté se suší na slunci 12 až 20 dní na afrických sušárnách. Čas závisí na povětrnostních podmínkách. Káva je v poledne a v noci pokryta plastem.

ZEMĚDĚLSTVÍ A VÝROBA

Téměř všechny kávy v Keni se skládají z třešňových dodávek z malých farem, z nichž každá má 1-2 hektary půdy, různé plodiny a asi 100 kávovníků. Farmáři jsou organizováni v družstevních společnostech, které fungují jako zastřešující organizace pro továrny (mokré mlýny), kam drobní zemědělci dodávají své kávové třešně ke zpracování.

Družstvo/továrna poskytuje malou zálohu při dodání. Zbývající platba přijde po prodeji kávy na trhu. Lepší a dobře řízené mokré mlýny jsou schopny vrátit farmářům více než 85 % prodejní ceny po odečtení nákladů.

PĚSTOVÁNÍ

V této oblasti je období květu obvykle mezi únorem a březnem, poté jsou stromy připraveny ke sklizni od října do prosince.

Převažuje červená vulkanická půda, tzv. Nitisol. Nitisoly se vyskytují ve vrchovinách a na vulkanických strmých svazích a vyvinuly se z vulkanických hornit. Mají obecně lepší chemické a fyzikální vlastnosti než jiné tropické půdy.

Vlastnosti

Způsob přípravy
Espresso
Chuťový profil
Zelený čaj, květiny, planá broskev
Farmář
Drobní farmáři
Farma
Gikirima Factory
Oblast
Embu
Odrůda
SL 34, SL 28, Ruiru 11
Zpracování
washed
Nadmořská výška
1700 m n. m.
Cuppingové skóre
87
Výpis se aktualizuje…