Doprava ZDARMA od 800,- Kč

Zvolte měnu: CZKEUR

ÚvodKávaEspressoEtiopie - ARICHA

Etiopie - ARICHA

Etiopie - ARICHA

Kód produktu: E2960

Espresso
Espresso
Chuťový profil
Květiny, jasmín, broskvový čaj
Skladem
295 Kč/ 250 g

Popis produktu

Tato káva pochází z mycí stanice Aricha, která se nachází v nadmořské výšce 1925 m v Yirgacheffe. Více než 300 farmářů dodává do této stanice třešně pěstované v okolí. Výrazné období dešťů a sucha vytváří prvotřídní podmínky pro zpracování kávy.

KULTIVACE

Zemědělské metody v regionu zůstávají do značné míry tradiční. Zemědělci Yirgacheffe obvykle kříží své kávovníky s jinými potravinářskými plodinami. Tato metoda je běžná mezi drobnými zemědělci, protože maximalizuje využití půdy a poskytuje jídlo pro jejich rodiny.

Kromě toho, že zůstávají tradičně meziplodiny, je většina farem také standardně ekologická. Zemědělci používají velmi málo - pokud vůbec nějaké - hnojiv nebo pesticidů. Většinu zemědělských prací provádí ručně nejbližší rodina.

SKLIZEŇ A ZPRACOVÁNÍ

Zemědělci selektivně ručně sbírají třešně a dodávají do mycí stanice. Při příjmu zaměstnanci ručně třídí příchozí třešně, aby odstranili všechny nezdralé nebo poškozené třešně.

Třešně jsou poté rozdrceny a fermentovány po dobu 36 až 48 hodin ve 12 standardizovaných fermentačních nádržích. Po fermentaci se pergamen promyje čistou vodou a přenese do některých z 280 vyvýšených sušáren. Pergamen se často prohrabuje, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Sušení trvá přibližně 18 dní. 

JAKOSTI KÁVY

Jakosti v Etiopii závisí na vizuální kontrole vad a na kvalitě šálku. Stupeň 1 (grade 1) je považován za kávu nejvyšší kvality. Stupeň 2 je považován za speciální kávu a stupně 3-9 jsou klasifikovány jako komerční káva. 

KÁVA V ETIOPII

Zatímco Etiopie je známá jako rodiště kávy, dnes zůstává miláčkem specializovaného kávového průmyslu pro svou neuvěřitelnou rozmanitost chutí.

Výjimečná kvalita etiopské kávy je způsobena kombinací několika faktorů. Genetickou rozmanitostí odrůd kávy, a to i mezi nebo uvnitř farem s podobnými pěstitelskými podmínkami a zpracováním. Dalším faktorem jsou metody zpracovánívýrobní tradice.

Většina producentů v Etiopii jsou drobní pěstitelé, kteří nadále pěstují kávu tradičními metodami. Výsledkem je, že většina kávy se pěstuje bez chemických hnojiv nebo pesticidů. Káva se téměř výhradně pěstuje, sklízí a suší pomocí ručních systémů.

Vlastnosti

Způsob přípravy
Espresso
Chuťový profil
Květiny, jasmín, broskvový čaj
Farmář
Drobní farmáři
Farma
Aricha station
Oblast
Yirgacheffe
Odrůda
JARC, Landraces
Zpracování
washed
Nadmořská výška
1925 - 1945 m n. m.
Výpis se aktualizuje…