Kolumbie - Oscar Hernandéz - Orange Bourbon
Detailní popis produktu
Vychutnej si kávu Orange bourbon od Oscara Hernandéze z Kolumbie.
Oscar Hernandéz je energický, pozitivně smýšlející a inovativní člověk. Do své práce dává všechno, což se odráží v konečném výsledku při zpracování zrna.
FARMA LOS NOGALES
Farmu Los Nogales založila rodina Hernandézových někdy kolem roku 1940. Nachází se v osadě El Diamante kousek od městečka Bruselas v jižní části departmentu Huila. Nejvíce se o její rozvinutí zasloužil pan Ricaurte Hernandéz a následně pak jeho syn Oscar Hernandéz. Nyní farma kombinuje tradice s inovacemi a stává se vzorem pro farmáře v celém okolí.
Oscar se řídí třemi hlavními postupy:
- Zemina - Ve farmě Los Nogales jsou si vědomi, že zemina je pro pěstování kávovníků jeden z nejdůležitějších faktorů. Proto nesází keře blízko sebe, aby měli co nejvyšší výnosy, ale právě naopak se snaží o komplexnější pěstování kávovníků dále od sebe, a tím snižují nároky na půdu. Nepoužívají ani jednosložková hnojiva. Nahradili je vlastním organickým humusem, který vzniká ze zbytků při zpracování kávy.
- Genetika - neboli odrůdy kávy. Na farmě Los Nogales pěstují tradiční odrůdy arabiky jako je Týpica ale také novější a odolnější odrůdy jako jsou Castillo nebo Colombia. Nebojí se ani exotických odrůd dovezených z jiných zemí, kterými jsou Gesha nebo Sudan Rume.
- Věda a vášeň - Bez vědy a vášně by ve farmě Los Nogales nebyli tak svělým týmem, jakým jsou. Oscar se spoléhá na práci biochemika, zemědělského inženýra, mikrobiologa a také na zkušenou účetní a on sám je schopným manažerem. Pokud snad mezi sebou mají rozdílné názory, berou to jako přínos a nad každým poznatkem se společně zamýšlí.
ZPRACOVÁNÍ KÁVY
Na začátku každého zpracování je ruční sběr zralých třešní. Po sběru přichází na řadu čištění a dezinfekce vyčištěnou vodou. Tím se odstraní nežádoucí mikroorganismy.
Po vyčištění se třešně ponoří do nádrže s vodou, kde se vytřídí tzv. flotes, což jsou plovoucí zrna.
Následuje tepelný šok. Zrna se vystavují horké vodě o teplotě 80 stupňů po dobu 30 - 60 sekund a následně se rychle schladí studenou vodou po dobu 3 až 5 minut. Tento proces rozkládá cukry a pasterizuje zrna, což má vliv na výslednou chuť kávy.
Dalším krokem je odslupkování třešní depulperem (mlýn, který zbaví kávu slupek). Slupky mají další využití. Obsahují totiž cennou cukernatou šťávu, která se vymačká a používá k fermentaci. Probíhá to tak, že odslupkovaná káva putuje do fermentačních plastových sudů, smíchá se s trochou vody a s vymačkanou šťávou. Přidají se také mikroorganismy, které zajistí proces laktické fermentace. Fermentace probíhá 220 hodin. Během této doby dochází ke štěpení cukrů, což ovlivňuje chuť a kyselost kávy.
Posledním důležitým krokem je pomalé sušení na slunci po dobu 20 dní. Sušení je důležité pro snížení vlhkosti zrn na úroveň vhodnou pro dlouhodobé skladování a pro další rozvoj chuti kávy.
Na farmě Los Nogales se zaměřují na udržitelné pěstování kávy. To znamená, že zpracovávají také použitou odpadní vodu vlastní čističkou.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Filtr |
---|---|
Způsob přípravy: | Filtrovaná káva |
Chuťový profil: | Krvavý pomeranč, tropické ovoce, kafrová limeta |
Farmář: | Oscar Hernandéz |
Farma: | Los Nogales |
Oblast: | Bruselas, Huila |
Odrůda: | Orange bourbon |
Zpracování: | Thermal mosto lacto fermentation |
Nadmořská výška: | 1600 - 2000 m n. m. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.