Detailní popis produktu
Vychutnej si kávu z Burundi! V její chuti najdeš tóny lyofilizovaných švestek, rebarbory a také cookies.
FARMA KIBINGO
Mycí stanice Kibingo se nachází v obci Kayanza v severním Burundi. Samotná stanice se nachází ve výšce 1 893 metrů nad mořem. Nadmořská výška farem na sousedních kopcích, které zásobují mycí stanici, se pohybuje od 1 700 do 1 900 metrů nad mořem.
Mycí stanice je vybavena 10 fermentačními tanky, 2 namáčecími tanky a sušícím polem se 165 sušícími stoly a 4 předsušícími stoly. Kibingo dokáže zpracovat 750 000 kg třešní denně.
Mycí stanice se podílí na řadě projektů zaměřených na osvětu a podporu zemědělců, včetně projektu chovu hospodářských zvířat a řady projektů Farmer Hub zaměřených na posílení družstev a zlepšení výnosů.
PĚSTOVÁNÍ V BURUNDI
Většina kávovníků v Burundi je odrůdy Red Bourbon. Vzhledem ke stále menší velikosti kávových výsadeb je stárnutí podnoží v Burundi velmi velkým problémem. Mnoho zemědělců má stromy, které jsou starší než 50 let.
Navzdory všudypřítomnosti pěstování kávy v Burundi produkuje každý drobný zemědělec relativně malou sklizeň. Průměrný drobný zemědělec má přibližně 250 stromů, obvykle na svých dvorcích. Každý strom dává v průměru 1,5 kilogramu třešní, takže průměrný producent prodá asi 200-300 kilogramů třešní ročně.
ZPRACOVÁNÍ KÁVY
Během období sklizně je veškerá káva selektivně ručně sbírána. Většina rodin má pouze 200 až 250 stromů a těžbu provádí téměř výhradně sama.
Zajištění kvality začíná, jakmile zemědělci dodají své třešně. Třešně jsou zpracovávány za mokra pod neustálým dohledem. Rozvlákňování, doba fermentace, promývání, třídění v kanálech a konečné namáčení jsou pečlivě sledovány.
Prvním krokem je namáčení třešní v malých kbelících. Po vyplavení se kvalitnější třešně ručně třídí, aby se odstranily všechny poškozené, nedozrálé a přezrálé třešně.
Po roztřídění jsou třešně rozmělněny (do 6 hodin od dodání). Stroj dokáže zpracovat až 3 tuny třešní za hodinu. Během rozvlákňování se třešně dělí na vysoce a nízkokvalitní podle hustoty na 3-diskovém rozvlákňovači Mackinon vybaveném přídavným separačním diskem. Káva se pak fermentuje ve vodě z nedalekého potoka po dobu 10 až 12 hodin v závislosti na okolní teplotě. Malá cedulka na fermentační nádrži sleduje každou šarži. Na ceduli je uveden název promývací stanice, datum nákupu třešní, jakost zrna a čas zahájení kvašení. Vyškolení agronomové pravidelně ručně kontrolují kávová zrna, aby se ujistili, že je fermentace zastavena v ideální čas.
Po fermentaci je káva promývána třídícími kanálky. Jak fazole protékají, dřevěné tyče, které jsou položeny přes kanálek, zabraňují průchodu fazolí specifické hustoty. Tyto pruhy jsou rozmístěny napříč kanálem. Zatímco první blokáda zastaví nejhustší fazole, další je uspořádána tak, aby zastavila druhé nejhustší fazole a tak dále. Celkem kanál rozděluje fazole do sedmi tříd podle hustoty. Po umytí se tento pergamen nalije na dřevěné podnosy nebo nylonové sáčky a odnese se na sušicí stoly, každý ve své samostatné skupině kvality. Každý podnos a nylonový sáček pergamenu má štítek sledovatelnosti se všemi informacemi.
Pergamen se položí na vyvýšené postele, aby uschl. Sběrači procházejí sušící se fazole, zda neobsahují poškozená nebo vadná zrna, která mohla být při předchozích kontrolách kvality přehlédnuta. Obvykle každý stůl pojme 800 kg pergamenu. Na vrcholu sezóny je maximální zatížení stolu 1000 kg. Každá tabulka má svou značku sledovatelnosti s informacemi o šarži. Pergamen se nechá schnout od východu do západu slunce a večer nebo za deště se přikryje prostěradlem. Během této doby se pergamen pravidelně otáčí. Úroveň vlhkosti je pečlivě sledována a veškerý pergamen s vizuálními vadami je odstraněn.
KÁVA V BURUNDI
Burundi bylo dlouho přehlíženo ve srovnání se sousedními východoafrickými velmocemi produkujícími výběrovou kávu. Sezóna Burundi je však pro nás jedním z vrcholů každoročního kávového kalendáře. Káva v zemi je produkována téměř výhradně drobnými zemědělci a velká část této maloprodukce má výjimečnou kvalitu. Se svými super sladkými, čistými a často květinovými kávami se Burundi každým rokem stále více dostává na mapu výběrové kávy.
Káva má prvořadý význam pro rodiny a zemi jako celek. S ohledem na to není zlepšení a rozšíření kávové infrastruktury jen způsob, jak zlepšit příjmy, je to způsob, jak způsobit revoluci v výdělečném potenciálu celého národa.
Budování mycích stanic a rozšiřování zemědělských přístaveb může být skvělým způsobem, jak zlepšit kvalitu kávy. Mycí stanice jsou klíčové pro zlepšení standardů profilu šálků a globální pověsti burundské kávy.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Espresso |
---|---|
Způsob přípravy: | Espresso |
Chuťový profil: | Lyofilizovaná švestka, rebarbora, cookies |
Farmář: | Drobní farmáři |
Farma: | Kibingo |
Město: | Kayanza |
Region: | Kayanza |
Odrůda: | Red Bourbon |
Zpracování: | Washed |
Nadmořská výška: | 1700 - 1900 m n. m. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.