Bolívie - Carmelo Yujuira

Neohodnoceno
Balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
1 135 Kč 315 Kč od 315 Kč 1 013,39 Kč bez DPH 281,25 Kč bez DPH od 281,25 Kč bez DPH 1,14 Kč / 1 g 1,26 Kč / 1 g
Dostupnost: Vyprodáno (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Kód: E00001 E00002 Zvolte variantu
Bolívie - Carmelo Yujuira
Neohodnoceno
dot predni strana (2) (10)
ESPRESSO

Detailní popis produktu

Tento ručně sbíraný a tříděný lot pochází od farmáře Carmela Yujuiry z oblasti Loa. Pěstuje se v nadmořské výšce 1700 m n.m.
Byl zpracovaný promytou metodou a díky odrůdě Java je šálek čistý se sladkými tóny.

Káva v Bolívii

Bolívie byla známá především produkcí koky, a to z toho důvodu, že káva nebyla považována za tak výnosnou kvůli obtížnějšímu pěstování. Vše se ale změnilo ve 30. letech 20. století, kdy se produkce kávy začala brát vážněji. Místní zemědělci si uvědomili rizika ekonomické závislosti na jediné plodině a začali se ve větším věnovat také pěstování kávy.

V tom se jim snažila pomoci vláda, která distribuovala čtenářské materiály s informacemi o tom, jak hospodařit. Nicméně v 80. letech 20. století  začaly výrazně klesat výnosy a kvalita kávy kvůli degradování půdy. Teprve počátkem 20. století dostali zemědělci zdroje k pěstování vysoce kvalitní kávy. Odstartovaly to programy financované USA (jako součást jejich protidrogové kampaně), které zahrnovaly výstavbu mycích stanic, vzdělávání a finanční podporu.

Produkce kávy

Produkce kávy v Bolívii byla vždy poměrně nízká. Největší produkce byla zaznamenána v roce 1990, kdy země vyvezla 125 000 pytlů. V roce 2010 klesl roční vývoz na 74 000 pytlů, což přibližně odpovídá produkci jedné velké farmy v Brazílii. V roce 2020 dokonce vývoz klesl na katastrofálních 22 000 pytlů za rok.

Může za to hned několik faktorů. Největším z nich je pěstování koky - její pěstování je snazší, sklízí se celoročně a přináší vyšší zisky. Na druhou stranu má ale koka devastující dopad na komunity a půdu.

Doplňkové parametry

Kategorie: Espresso
Způsob přípravy: Espresso
Chuťový profil:
Farmář: Carmelo Yujuira
Farma: Carmelo Yujuira
Region: Regione di Loa
Odrůda: Java
Zpracování: Washed
Nadmořská výška: 1700 m n. m.
Cuppingové skóre: 88

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: