Detailní popis produktu
Tento ručně sbíraný a tříděný lot pochází od farmáře Carmela Yujuiry z oblasti Loa. Pěstuje se v nadmořské výšce 1700 m n.m.
Byl zpracovaný promytou metodou a díky odrůdě Java je šálek čistý se sladkými tóny.
Káva v Bolívii
Bolívie byla známá především produkcí koky, a to z toho důvodu, že káva nebyla považována za tak výnosnou kvůli obtížnějšímu pěstování. Vše se ale změnilo ve 30. letech 20. století, kdy se produkce kávy začala brát vážněji. Místní zemědělci si uvědomili rizika ekonomické závislosti na jediné plodině a začali se ve větším věnovat také pěstování kávy.
V tom se jim snažila pomoci vláda, která distribuovala čtenářské materiály s informacemi o tom, jak hospodařit. Nicméně v 80. letech 20. století začaly výrazně klesat výnosy a kvalita kávy kvůli degradování půdy. Teprve počátkem 20. století dostali zemědělci zdroje k pěstování vysoce kvalitní kávy. Odstartovaly to programy financované USA (jako součást jejich protidrogové kampaně), které zahrnovaly výstavbu mycích stanic, vzdělávání a finanční podporu.
Produkce kávy
Produkce kávy v Bolívii byla vždy poměrně nízká. Největší produkce byla zaznamenána v roce 1990, kdy země vyvezla 125 000 pytlů. V roce 2010 klesl roční vývoz na 74 000 pytlů, což přibližně odpovídá produkci jedné velké farmy v Brazílii. V roce 2020 dokonce vývoz klesl na katastrofálních 22 000 pytlů za rok.
Může za to hned několik faktorů. Největším z nich je pěstování koky - její pěstování je snazší, sklízí se celoročně a přináší vyšší zisky. Na druhou stranu má ale koka devastující dopad na komunity a půdu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Espresso |
---|---|
Způsob přípravy: | Espresso |
Chuťový profil: | |
Farmář: | Carmelo Yujuira |
Farma: | Carmelo Yujuira |
Region: | Regione di Loa |
Odrůda: | Java |
Zpracování: | Washed |
Nadmořská výška: | 1700 m n. m. |
Cuppingové skóre: | 88 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.